top of page
Wings for Norway
331 patch

331 SKVADRONEN

I begynnelsen av okkupasjonen flyktet Kong Håkon og regjeringen til England. Sammen med dem var det mange offiserer fra både Hæren og Marinens Flyvåpen. Den Norske handelsflåten med over 1000 skip ungikk å falle i tyske hender. Dette gjorde det mulig for den norske regeringen å finansiere og bygge opp et flyvåpen i England.

 

Den 21 Juli 1941 ble 331 skvadronen dannet på Catterick - Yorkshire. Operasjonsmessig under RAF. De første flyene de fikk var Hurricane MK I fra Battle of Britain tiden. I November 1941 fikk skvadronen godt brukte Spitfire Mk IIa som sine standard fly. Skvadronen fløy flere Spitifire varianter resten av krigen. Kjennetegnene skvadronen fikk var FN og mange mente at det kom av at det var den første norske skvadronen (First Norwegian), mens andre onde tunger mente at det kom fra Fucking Norwegians. 331 Skvadronen opererte fra flere forskjellige baser mens den var operativ hvor den mest kjente var North Weald som ligger nord øst for London.

 

Skvadronen ble utstyrt med "nye" Spitfire MK IXe i Februar 1944. Hovedforskjellen på IX som skvadronen hadde fra før var bla. bevæpningen. IX var utstyrt med fire Browning 303 maskingevær, i tillegg til to 20 mm kanoner. IXe hadde to 50 kaliber (12,7) og to 20 mm kanoner.

 

Spitfiren var både trang og kald, men når man satte seg inn i den var man i "ett" med flyet. Mange flygere sa at når de satte seg inn i en Spitfire så kledde man den på seg og når man satt fastspent, så fløy man med "ræva". Som en aktiv regattaseiler så skjønner jeg godt dette begrepet. Båtens bevegelser og trim blir forplantet til dine sanser via akkurat "ræva". Så det må ha vært tilsvarende for disse gutta.

 

Les mer om Spitfire IXe på Luftfarts museet.
Her er en oversikt over Spitfire modellene.

 

Helge kom til 331 skvadronen 17 Mai 1944, da var både 331 og 332 skvadronen flyttet fra North Weld til Bognor Regis for forberedelser til operasjon Overlord (D-Day).

 

Helge's første operative tokt var på ettermiddagen på selveste D-Dagen

6 Juni 1944. 331 og 332 skvadronen hadde denne dagen i oppdrag å beskytte tropper og landgangsfartøy for Luftwaffe, som faktisk holdt seg borte. Helge forteller om denne dagen i avisutklippet fra Nordlands Fremtid. Jeg vil tro at denne dagen var en minnerik dag, for for ikke å snakke om hvor spent han måtte ha vært.

Helges orginale 331 patch.

bottom of page