top of page

TIDSLINJE 1943

1943 - 29 år

MEDICINE HAT NO. 34 - SERVICE FLYING TRAINING SCHOOL (SFTS)

15 April - 8 August 1943

Etter endt EFTS ble Helge overflyttet til Service Flying Training School (SFTS). Denne skolen var i kanadisk regi og foregikk i Medicine Hat. 

 

P36 Curtis Hawk

Etter at elevene hadde fått fløyet seg varm på Cornell under ITS og EFTS treningen, fikk de under SFTS treningen prøvd seg på bla. P36 Curtis Hawk.

FEBRUAR 1943 - HOPPREN - NORTHBAY

Nordmennene var flinke på ski, hvor hopprenn var populært å delta på. Helge som hadde hoppet mye på ski før krigen var selvsagt med på det han kunne være med på.

Helge Mathisen
Helge Mathisen
Helge Mathisen Anthonsen

Avisutklipp fra hopprennet i Northbay 20 Februar 1943. Helge er på alle 3 bildene.

 

Helge var ikke snauere en at han tok en forlengst salto under rennet.

 

FLYVÅPENETS FLYGERKULL 6 - F6 

I August 1943, etter endt SFTS kurs blir Helge tildelt den etterlengtede vingen, og målet hans for å komme tilbake i kamp kommer nærmere. På F6 var også Johan Peder Rinde, som sammen med Helge fløy en spesiell tur over Oslo 25 Mai 1945. Kommer mere  om dette senere. 

 

På F6 var også Halvor Elias Bjørnstad, som jeg hadde en del kontakt med mens han levde. Halvor husket Helge såvidt fra Little Norway tiden, men hadde dessverre ingen historier å komme med. Helge var offiser og var innkvartert i offisermessa, mens Halvor var menig og bodde under helt andre kår. Så de hadde nok ikke så mye til felles. Halvor fløy senere operativt i 332 mens Helge fløy operativ i 331.

 

Her er siste email jeg fikk av Halvor før han døde:
 

Hallo Stig

Det stemmer naturligvis at jeg gikk sammen med Helge på Kull 6 i Toronto og på Muskoka.  Men han var en av tre fenrikker på kullet og bodde naturligvis i offisersmessa mens resten oss bodde i mannskapsmessa.  Så  vi var meget lite sammen, Også de tre fenrikkene ble sendt  til andre flyskoler for videreutdannelse.  Sa vi mistet fullstendig forbindelsen etter EFTS.  Dessuten kom Helge til 331 mens jeg var på 332….. Står stortsett bra til her, men jeg begynner (HM) å trekke på årene  blir 92  15de april.  MVH  Halvor

Flyvingen til Helge Mathisen

Vingen til Helge

Flyvåpenes Flygerkull 6 (F6)

Mars 1943 uteksamineres Helge  på Flyvåpenets kull 6 (F6) og får tildelt vingen. Helge sitter som nr. to nederst fra høyre. 
Eget bilde fra Forsvarets flysamling.

OVER TIL ENGLAND

Høsten 1943 blir Helge sendt tilbake til Toronto, videre til Montreal og så ut til Halifax, som var oppsamlingsplassen for nyutdannede flygere. Deretter ble han sendt over til Liverpool med troppetransportskip. Etter ankomsten til England, blir han igjen sendt til den norske brigaden i Skottland, hvor han er fra 25 November - 6 Desember 1944.

 

 

TERNHILL - ADVANCED FLYING UNIT 5 (AFU 5)

7 Desember - 29 Februar 1944

Det var ikke tid å hvile på sine lauvbær. 90 timer med avansert flytrening skulle gjennomføres, før han skulle videre på Operation Training Unit (OTU). 

Miles Magister

En av flytypen Helge fløy på Ternhill var Miles Magister

Høsten 1943 kom jeg tilbake til England, hvor jeg fikk den siste

finpussing av flyverutdannelsen min

Helge Mathisen - Nordlands  Fremtid 1965 

bottom of page