top of page

TIDSLINJE 1950 - 1954

BARDUFOSS FLYSTASJON

16 Desember 1950 til 14 Januar  1951

Her er han en kort periode som sjef Operasjons avdelingen.

 

 

VÆRNES FLYSTASJON

15 Januar til 17 Februar 1951

Elev på Ops. kurs

 

 

BARDUFOSS FLYSTASJON

16 Februar til 30 September 1951

I denne perioden er Helge sjef for Operasjonsavdelingen. I 1948 ble 332 Skvadronens B ving overført fra Værnes til Bardufoss, hvor denne skvadronen var operativ på Bardufoss i samme perioden. Det er nå jeg tror Helge har fått "lurt" seg til en tur i en av skvadronens Spitfirere. Hvorfor kan du lese nedenfor.

 

Tore fortalte meg at det gikk rykter i Sigerfjord at han hadde fløyet under Tromsøbrua på en av sine turer, men det kan ikke stemme da den ikke ble bygget før i 1958. Jeg begynte å grave litt om dette ryktet i familien, så under en hyggelig aften på Skarven nevnte jeg denne historien til min onkel Wiggo Schaal. Da kom denne historien frem:

 

Hans mor hadde vært på pensjonisttur med buss til Målselv. Idet de kjører over gamle Målselv bru forteller den lokale guiden over høytaleranlegget, at en gang på 50 tallet fløy piloten Helge Mathisen fra Sigerfjord under brua. Hans mor hadde fått hakeslipp og fortalte at sønnen hennes var gift med Mathisens niese. Guiden som var en pensjonert offiser og hadde jobbet på Bardufoss Flystasjon, presiserte mange ganger at historien var 100% sant.

 

Tja hva skal man si. Jeg tror ikke Helge hadde gjort dette med en Norseman med flottører, det tror jeg hadde blitt med små marginer selv om brua på det høyeste er 10 meter over elva. Om dette stemmer så tror jeg heller at underflygingen ble gjort med en Spitfire som han kjente ut og inn. Det kan jo selvsagt også ha blitt gjort i en Norseman på hjul, men jeg heller nok mer til at stuntet ble gjort i en Spitfire. En ting er sikkert, hadde hans overordnede fått nyss i saken så spørs det om stjerner og medaljer hadde gått vegg imellom, for så å få et spark i ræva ut av Flyvåpenet.

 

Gamle Målselv bru

Gamle Målselv bru. Slik jeg ser det så er det plass i massevis for en Spitfire med en Mathisen (Mathiassen) bak spakene :-)

SKATTØRA FLYSTASJON - STASJONSJEF

16 Oktober 1951 til 31 Juni 1954

Foruten et Controller Cource GCI (Ground Controller Interception) kurs i Tyndal AFB, Panama City Florida USA  fra 17 September til 13 November 1952 er Helge på Skattøra i denne perioden.

 

 

KRONPRINSEN KOMMER 

Helge fortalte min far at de fikk beskjed fra LOK at Kronprins Olav skulle kommer på besøk for å inspisere flystasjonen. I den forbindelse skulle alle hus og hangarer males slik at de forelå i sin beste prakt når Kronprinsen kom.

 

Mannskapene begynte å male i hangartaket, men det viste seg at det var en større jobb enn det de hadde trodd på forhånd så fremgangen hadde det vært så som så med. I sin fortvilelse over å ikke bli ferdig til Kronprinsens ankomst, kom et glupt hode på at de kunne bruke brannsprøyta for å "sprøytelakkere" taket. Alle syntes dette var en god arbeidsbesparende ide. Brannspøyta ble hentet og stillt på "tåke", hvor maling ble helt oppi skumbeholderen. Det gikk som det måtte gå, pumpa ble startet og skumbeholderen ble tømt på sekunder. Det var maling over ALT, det rant og det dryppet i hele hangartaket. Enden på visa var at hangaren måtte stenges under Kronprinsens besøk.

 

 

HIT MEN IKKE LENGER

En kveld så hadde Helge vært på byen og tatt en øl. Utpå kvelden når de skulle hjem hadde fristelsen blitt for stor, så Helge hadde hivd seg inn i sin svarte Buick for å kjøre til Skattøra. Dette hadde politiet fått med seg og la seg på hjul etter Helges Buick. Han hadde hørt sirenen og skjønte at det var han de var ute etter, så han gasset på og kom seg til Skattøra hvor han kjørte inn porten. Han fikk gitt beskjed til vakta at de ikke måtte slippe inn politiet.  Politiet kom, men vakta nektet dem å komme inn fordi det var militært område. Han var nok litt skjelven i buksebeina etter den episoden tenker jeg, så det ble nok lenge til neste gang han tok bilen etter et par øl.

Skattøra port

Hit men ikke lenger. 

Foto Luftfartshistoriske Forening Tromsø. www.skattora.com/

Helge Vasbotn

Maleri av Catalina på Skattøra, malt av Helge Vasbotn i 1950. Guri fikk bildet av Odd Haabet til sin konfirmasjon.

TRE DAGER FRA SIGERFJORD TIL TROMSØ

Onkel Kristen Pedersen fortalte som ung student at han hadde spurt Helge om han kunne få kjøre med han til Tromsø en Søndag. Det hadde vært helt i orden, men de måtte innom Bardufoss Flystasjon for å hilse på gamle kompiser og bekjente på veien tilbake. Enden på visa var at de hadde blitt på Bardufoss Flystasjon helt til Onsdagen. Kristen hadde fått sitt eget rom på befalskaserna med mat og forpleining. Men ulegimitert fravær fra skolen slapp han ikke unna.

 

 

RUSSEFROKOST HOS JORUNN OG HELGE

Våren 1954 inviterte Jorunn og Helge russen hjem til russefrokost. Blant russen var Jorunn's bror Willy Haugli og Kjell Arnesen. Det ble nok et lystig lag, som varte godt ut på formiddagen. På den tiden, som i dag var det om å gjøre å spre mest mulig med russerkort ut til folk. Helge var ikke sen å proklamere at det var bare å komme med russekortene, så skulle han hjelpe dem med å få dem levert ut til folk i byen. Som sagt som gjort. Helge fikk masse russekort og la stille slagplanen i hodet på hvordan han skulle få dem ut i Tromsø.

 

1 Mai var Helge på flyoppdrag med en av flystasjonens Norseman. Byen var full av folk som markerte arbeiderens dag. Med seg hadde han en pose med russekortene som han hadde fått av russen. På vei tilbake til Skattøra tok han en liten tur over Tromsø sentrum med tre innlagte lowpass langs Storgata, hvor han kaster russekortene ut av vinduene. Russen hadde vært helt i ekstase over den orginale måten russekortene hadde blitt delt ut til folk i byen.

 

Det gikk som det måtte gå, Helge og navigatøren ble arrestert når de landet på Skattøra. I Helges rulleblad kan vi lese følgende:


25 Mai 1954 ilagt refselse 10 døgns husarrest for overtredelse av militær straffelov § 78.1 jfr Lufttrafikk reglene pkt 3-1-9a og b. Derved at han 1 Mai 1954 under flyoppdrag viste uaktsomhet og fløy under min. grense for tettbebyggelse i en høyde av ca. 100 meter. Aut sjefen for LKN. Sonet ved nr.11 K&V skv 12-21.7.1954.

 

Det er ikke umlig at denne seansen kan ha hatt en avsluttende effekt på Helges karriere, om den da ikke allerede var avsluttet.

 

 

ET AMBULANSEOPPDRAG I DET HVITE MØRKET

Vi kan ikke forlate Skattøra perioden uten å ha fortalt hvordan et ambulanseoppdrage kunne utarte seg i dårlig vær vinterstid.

 

Fra boken "Kan flyet komme" av Oddmund Ljone har jeg lånt litt tekst for å beskrive det "Hvite mørket"

 

Kaptein Helge Mathisen, sjef for Norsman-vingen på Skattøra, råkte oppi det på vei fra Kirkenes til Tromsø med en pasient. Sersjant Rundemo var med som telegrafist. Været var fint opp, men før de lå klar til retur var døra stengt igjen. De måtte overnatte i Kirkenes. Neste dag var det ikke stort likere, men da måtte de.

 

Over Tana møtte de snø og sludd, og i tillegg til det stiv kuling fra nordvest - rakt imot. Etter en halv time måtte de gi opp, de gikk tilbake til Varangerfjorden for å prøve rundt kysten. Uværet fulgte dem. Av og til fikk de en svak kjenning av land. Snøslapset og regntjukka pisket mot dem. En gang fikk de et gløtt av en skip under seg, de kunne se sjøen vaske over dekket. Etter å ha rundet Nordkynhalvøya prøvde Mattis å gå inn Laksefjord, men der var det tjuk som graut. Det var bare å fotsette utenom så lenge det holdt. Ved Hammerfest lukket det seg til, og samtidig økte vinden til storm. Noen ganger var de i tusen fot, litt etter strøk de bare så vidt over skumsjøene. Vinduene i flyet saltslo. Hvert kvarter sendte de posisjonsmelding til Skattøra, men det ble med å gi dem på slump, i dette været er det uråd å vite nøyaktig hvor de befant seg.

 

De kom frem, og pasienten ble reddet. Men en tur som normalt skulle ha tatt et par timer, ble til mareritt på fem, gjennom et inferno av snø, skodde og stormkuling.

 

 

RADIOFYR

På Tromsøya var det plassert et radiofyr, slik at pilotene hadde mulighet å navigere seg frem til Skattøra når det var dårlig vær. Pilotene visste godt at idet de passerte fyret, enten nord eller sydgående så skulle de holde eks. antall sekunder for så å svinge til styrbord eller babord, for deretter å holde svingen i eks. antall sekunder før de kunne lande utenfor Skattøra. Metoden ble rutine og den reddet mange i mørket og snøfokk.

 

ØYENE SVIKTER

Helge slet en del spesielt på våren med en herpes lignende betennelse på det ene øyet. Hittil i karrieren som flyger hadde han vært heldig og unngått å ha det under de årlige legesjekkene. Men til slutt blir det oppdaget og Helge mister sitt flygesertifikat. Det må ha vært et tungt tilbakeslag for han. Han sendes nå på kurs for å omskolere seg til radaroperatør.

Gaven som Helge fikk av befalet på Skattøra når han sluttet på Flystasjonen.

bottom of page