top of page

TIDSLINJE 1944

1944 - 30 Ã¥r

RAF ESHOTT - OPERATION TRAINING UNIT 57

29 Februar- 17 Mai 1944  

Etter endt AFU kurs ble han sendt til OTU 57 på RAF Eshott. Dette var en av tre OTU som trente jagerflyvere. Her fikk han sin siste finpuss på utdannelsen sin, samt bekjentskap med eldre Spitfirere. Her var han til han ble sendt til 331 skvadronen i Mai 1944. Pilotene skulle ha rundt 400 flytimer før de ble sendt til operative avdelinger.

​

Helge Mathisen RAF Eshott OTU57 Spitfire MKIIb

Helge sittende på en Spitfire MKII på RAF Eshott OTU 57. Bildet er tatt våren 1944.

 

Legg merke til oljesøl på venstre hjul. Mekanikeren i bakgrunnen er muligens Einar Thorsen, som var mekaniker på North Weald.
 

Bildet er fargelagt, all forbehold til fargeskjemaet til Spitfireren.

 

Helge Mathisen RAF Eshott OTU57 Spitfire MKIIb

Bilde nummer to av samme bildeserie. Bildet er fargelagt, all forbehold til fargeskjemaet til Spitfireren.

331 SKVADRONEN - BOGNOR REGIS

17 Mai - 22 Juni 1944

Tiden som jagerflyver "lærling" er over og Helge melder sin ankomst til 331 Skvadronen en regnfull 17 Mai 1944. Både 331 og 332 Skvadronen med bakkemannskap var på den tiden sendt til Bognor Regis i sør England, i påvente av invasjonen eller operation Overlord (D-Day) som vi alle kjenner til. 331 og 332 skvadronene var nå slått sammen til 132 (N) Wing som bestod av 331, 332 og 66 skvardronen. 

 

I følge skvadronens operasjons loggbøker flys det en god del treningsturer i Mai måned. Helge får nå noen etterlengtede trenings timer på Spitfire MK IXc/e, som fra nå av blir hans arbeidshest på 83 operative oppdrag over et okkupert Europa. En del av treningen som han var med på var stupbombing med røykgranater og flyving med dropptanker. Klokken tikker ubehørelig mot hans første operative oppdrag, som senere viser seg å bli på selveste D-dagen..

Den månedlige oppsummeringen fra skvadronens operasjons loggbøker for Mai 1944, viser at 1182 2/ltn. (Fenrik) Mathisen har blitt postet inn i Mai måned. Fra hans andre oppdrag på D-Dagen begynner også en irriterende feil fra adminstrasjonen, Helges etternavn blir ved en feiltagelse skrevet Mathiesen. Dette følger alle operasjons loggbøkene resten av krigen uten å bli rettet opp.

OPERATION OVERLORD - (NEPTUN)

Alle "vet" at det kommer en invasjon, men ingen vet når. Havnene rundt Bognor Regis var fulle av landgangsfartøyer og det foregikk en massiv troppe- og utstyrs oppbygning i sør England. 

 

3 Juni får bakkemannskapet beskjed om å male flyene med sorte og hvite innvasjonstriper. Dette ble gjort på alle alierte fly for at man skulle unngå å bli skutt på av egne styrker. Til tross for disse stripene ble mange alierte fly skutt ned både under og etter invasjonen av egne styrker, bla. Major Lundsten fra Helge's skvadron. 4 Juni får skvadronen ordre at det er forbudt å bevege seg ut av leiren. Alle skjønner da at invasjonen er nær forestående. 

 

På kvelden 5 Juni samles all operativ personell i 331, 332 og 66 skvadronen på Bognor Regis på en låve for orientering. 132 (N) Wing sjef Oberstløytnant Helge Mehre utfører orientereringen om påfølgende dag, som er utpekt til invasjonsdag.
Han starter orienteringen med:

 

 

 

 

 

 

 

 

Utpå kvelden fylles himmelen over Bognor Regis med en armada av fly som passerer over flyplassen i retning Frankrike, 1200 transport og bombefly, deriblandt 700 glidefly. Motorduren må ha vært formidabel, og det var nok få som fikk sove godt den natten.

 

132 Wing har fått i oppdrag å holde luftrommet over Sword, Juno og Gold fri for tyskere. Denne delen av operasjon Overlord het operasjon Neptun.
 

Helge har nok allerede nå fått beskjed at han skal ha sine to første operative flyging utpå ettermidagen den 6 Juni.

 

 

Well, this is it, boys!


132 Wingsjef Oberstløytnant Helge Mehre - Spitfire Saga bind V

Major Werner Christies Spitfire IXe AH-Z

Major Werner Christies Spitfire IXe AH-Z (332) med pÃ¥malte invasjonstriper.

6 JUNI, D-DAY
331 skvadronen skal fly fire tokter denne dagen, oppdraget er å holde tyske fly unna operasjonsomerådet. På dagens tredje flight skal Helge være med. Kl. 1630 tar han av i FN-F sammen med 11 andre Spitfire fra 331, og legger kursen over dekket til Normandie. Det skulle vise seg at tyske fly var helt fraværende på innvasjonsdagen(e) og det må nok ha vært litt antiklimaks for flyverne som hadde forventet seg skikkelige dog-fights. For Helge var nok dette en stor fordel. For overlevde man sin første operative flyging, så var sjansene adskillig større for at man skulle overleve flere. Mange ferske jagerflyvere falt på sitt første operative oppdrag.

Utdrag fra 331 operasjonslogg boka fra 6 Juni 1944. Som dere ser startet allerede feilstavelse av hans etternavn allerede her.

 

 

PÅ OPERATIV TOKT

Helge forteller følgende til Nordlands Fremtid om denne dagen:

Vi kara i 331-skvadronen hadde flere tokter denne dagen. Jobben vår var å holde tyske fly borte, og vi angrep også tyske tropper. Denne jobben var fenomenalt farlig. Du ser vi fløy svært lavt over kanalen (dekket) og innover land, hvor vi kom da midt i skuddlinja for de allierte marinefartøy som lå i kanalen. Bare i 88-gruppen ble 25 allierte fly skutt ned av egne den dagen.

 

Det var et fantastisk syn som møtte oss da vi fløy over kanalen. Under oss var det så tett med skip at vi knapt nok kunne se havoverflaten, mens hele franskekysten var innhyllet i en tett røyksky av all bombingen. På land så vi allierte soldater kjempe seg fremover, - med det ene mål for øyet å komme seg lenger og lenger inn i Frankrike. For dem fantes det ingen vei tilbake.

 

 

CINEGUN

Da tyske fly heller ikke ble satt inn i dagene etter invasjonen, ble oppdraget skiftet fra å patrulere til å angripe bakkemål. Helge hadde i disse dagene angrepet tyske pansrede kjøretøy, hvor dette angrepet hadde han gjort så etter læreboka, at filmen som blir tatt opp når han skjøt (cinegun) ble senere brukt til opplæring av ferske jagerflyvere.

 

Helge fløy 15 operative oppdrag fra Bognor Regis, de fleste over invasjonsomerådet.

 

TANGEMERE

22 Juni - 6 August 1944

22 Juni ble 132 Wing flyttet til Tangemere, som ligger litt nord for Bognor Regis. Helge fløy 22 operative tokter fra Tangemere.

1 August blir Helge forfremmet til Løytnant.

 

 

MOTORSTOPP

På returen på en av toktene fikk Helge motorstopp, hans sønn Tore gjenforteller historien her:

 

Gubben (Helge), fikk motorstopp på retur til England. Han kontaktet bakkekontrollen og fikk beskjed om å hoppe over kanalen. Jump.. jump.. ropte de i radioen. Han sa ifra at det var det samme som selvmord i og med at det blåste sterk kuling mot vest, han nevnte kort at han ville blitt slått ihjel mot de store bølgene i kanalen om han prøvde å lande med flyet. De fortsatte å rope jump.. jump.. Han ble imidlertidig med den sterke vinden til han kunne ta bakken i nærheten av administrasjonssenteret. Göring hadde ødelagt alle flyplasser så de brukte et jorde. Men foran på bakken lå et stort godshus halvt utbombet. Han dro i stikka like før det kunne ha gått galt, fikk et løft og landet inne i steinhaugen. Hel, men litt fortumlet gikk han mot det huset som fungerte som flytårn. To flygeledere kom løpende mot han, da de så at han var ved godt mot spurte de om han kunne oversette de glosene han serverte under "landingen". (De ble ikke oversatt).

 

​

DRIVER

12 Juli blir det rapportert en "driver" sør for Selsey. Kopperud og Helge ble scrambled for å stoppe driveren, men returnerte uten å finne flyet(ene).

En driver var et fly som kom lavt inn på dekket, for så å angripe allierte mål.

 

 

FUNGTINGTON - (FORD)

6 August - 17 August 1944

6 August blir skvadronene flyttet til Fungingtong. Helge flyr 5 operative oppdrag i denne perioden. Invasjonsstyrkene har nå kommet såpass langt inn i Frankrike, at de allierte styrkene nå planlegger feltflyplasser for å slippe transportflyging til og fra England. 12 August flytter skvadronene sammen med noen av bakkemannskapet til Ford.

 

 

PRESSET BEGYNNER Å MELDE SEG

Pubrundene og sosialiseringen på kvelden var en nødvendighet for å holde gutta oppe psykisk. Uten den hadde det nok ikke gått så bra. Det er ikke for å skyve under en stol at det ble konsumert en god del alkohol. Ifølge Helge fikk de tabeletter (muligens amfetamin) for å bli fort edru, om det ble scramble etter de hadde drukket. Belastningen og spenningen etter flyvningene var til å ta å føle på. En episode Helge fortalte om, var da de var på vei hjem fra en pubrunde hadde en av gutta klappet en flyger kollega vennlig på skulderen. Denne karen var veldig anspent. Han skvatt såpass at han snudde seg rundt og dro til han, så han gikk rett i bakken.

 

 

GOSPORT - EMBARKERINGSHAVN

17 August - 19 August 1944

I denne perioden flytter vingen til Gosport for transport over kanalen. Helge flyr ingen tokter denne perioden.

 

 

OVERFART KANALEN

19 August - 20 August 1944

Vingen transporteres over kanalen og ankommer Arronmanche, for så transport til B16 Villons Les Buissons. I tiden etter invasjonen ble det anlagt mange feltflyplasser på kontinentet. De britiske feltflyplassene fikk navn som startet med B, mens de amerikanske fikk A. Helge flyr ingen tokter denne perioden.

Kjøretøy fra 132 (N) Wing på vei ombord i et langangsfartøy.

B16 VILLONS LES BUISSON

20 August - 6 September 1944

Ved ankomst til B16 - i nærheten av Caen ble det satt opp en teltleir. Flyene sto på jordene. Ei natt våknet de av fluer i mengder som fylte lufta, telt og alt. De lokaliserte fenomenet til et pløyd område tett ved, hvor mengder av lik lå i flere lag, men skjult kun et tynt lag med jord. De måtte selv grave opp og flytte likene langt vekk.

 

Tyskerne hadde dårlig tid å begrave sine døde skikkelig, så de ble  begravet dårlig. I et av teltene som ble satt opp kom en arm til syne etter et par dager.

 

Helge fløy 11 operative tokter fra B16. En av disse, den 6 September 1944 ble anført i operasjonsloggen slik:

 

12 a/c led by Major Gran, DFC took off from base at 18.35 hrs. to carry out an armed recce. A passenger ferry with a barge on tow was attached off Flushing harbour as it was going northwards. It appeared to carry tropps. It was left burning at 19.25 hrs. Barge carrying M/T (motor transport) and troops was left smoking. Ferrying activity was observed at Breskens-Flushing. 1 M/T was probably destroyed at H.819 as it was moving north. Very accourate intense medium and light flak was trown up from Flushing. Slight accu. heavy flak from Ostend. On returning to base one a/c puntured a tyre during landing and forced itself into the ground. Another a/c collided with an a/c taxing off landing strip after landing. All 3 pilots were uninjured. All a/c had returned to base at 20.15 hrs.

 

 

B33 CAMPNEUSEVILLE

6 September - 11 September 1944

Helge flyr 2 operative oppdrag fra Campneuseville. Vi tror at Helge nå får seg noen dager fri og reiser til London for å slappe av og møte sin kjæreste. 

Helge Mathisen tegnet av Einar Stang

Helge ble som mange andre i 331 og 332 skvadronen tegnet av Einar Stang. Dette bildet ble tegnet av Einar i Campneuseville 8/9 1944.

Einar Stang

Einar Stang foran en B-25 Liberator pÃ¥ kontinentet.
Foto: NTB krigsarkiv

RAF ELY LITTLEPORT - SYKEHUS

19 September - 18 Desember 1944

Helge ankommer London og tar seg en tur ut for å ta seg en pils og en matbit. Utpå natten begir han seg tilbake til hotellet han bor på, hvor han må gå igjennom et mørkt smug. Der venter det to karer som hopper på han for å rane han. Helge er nok ikke den som gir seg så lett. Etter all sansynlighet må han ha gitt disse karene en god del utfordringer. Men til slutt blir han overmannet, ranet, sparket og slått mens han ligger nede. Heldigvis kom det noen forbipasserende som fikk stoppet angrepet. Hadde de fått fortsatt, hadde de nok slått Helge ihjel.

 

Helge blir så fraktet til et sykehus i London, hvor det en stund ser så dårlig ut at personalet ikke tror han vil klare seg. Men skjebnen ville noe annet. Helge kommer seg og blir overført til RAF Ely i Littleport, som er et sykehus for RAF personell. Han tilbringer hele tre måneder her og er ikke tilbake i 132 (N) Wing før 31 Desember 1944.

 

I løpet av denne perioden gjennomfører tyskerne Ardeene offensiven. I tillegg står Helge på bakken 1 Januar 1945 da Gõring beordret det som er av fly i luften, for å angripe allierte flybaser på kontinentet. Tyske flyvere var så demotiverte at flere skvadroner fikk to Messerschmitt Me 262 med som følgefly. Ikke for å angripe de allierte styrkene, men rett og slett for å skyte ned flygere som ikke utførte angripsordren.

 

 

RØDE KORS PAKKE - JULAFTEN PÅ KVILE GÅRD

24 Desember 1944

Hjemme på gården er det Julaften, under jultreet ligger det en Røde Kors pakke fra Kristoffer. Kristoffer sitter nå i fengsel på Falstad, men har fått muligheten til å sende en Røde Kors pakke til barna på gården.

 

I pakken er det en sjokoladeplate som Valborg knekker og deler ut til barna (inkl. min far). Idet en av dem skulle til å ta en bit blir det oppdaget skrift på baksiden av sjokoladen. Valborg samler inn bitene og setter dem sammen. På baksiden står det risset inn "Alt vel. Kristoffer". Så tydeligvis har Kristoffer fått pakken fra Røde Kors, for så fått mulighet å sende den videre til gården.

 

 

At alt var vel med Kristoffer var nok ikke helt riktig. Han fortalte etter krigen at han hadde fått beskjed av en offiser som var kjent for å være nogså brutal, at dagen etterpå skulle han henrettes. Han måtte skrive testamentet, samt sine siste ord til familien på et ark. Dagen etterpå ble han ført ut, fikk bind foran øynene og plassert over hestenes drikketrau. Han hørte offiseren ta ladegrep på sin Luger og kjente det kalde løpet blir plassert i nakken. Kristoffer var nå helt sikkert på at han skulle bli skutt, men istedenfor et smell og død sa det bare "klikk".

 

Offiseren flirte, en skjelvende Kristoffer ble ført tilbake til cellen sin. Tenk på den belastningen dette måtte ha vært for han.

 

..for dem fantes det ingen vei tilbake

Helge om soldatene som kjempet seg fremover på stranden D-Dagen

bottom of page