top of page

TIDSLINJE 1942

1942 - 28 år

LONDON - A MAN'S GOT TO DO WHAT A MAN'S GOT TO DO

2 Februar  - 7 April 1942

Det gikk som det måtte gå når kjekke Sigerfjordinger dukker opp i London i stramme uniformer. Helge finner seg kjæreste som han tilbringer en del tid sammen med. I følge familien var de forlovet.
 

Helge er i denne perioden hos Flyvåpenets Felleskommando (FFK) i London. Våren 1941 ble Hærens flyvåpen og Marinens flyvåpen slått sammen til Flyvåpenet. Her fikk Helge stifte bekjentskap med Hjalmar Riiser-Larsen, som var sjef for FFK. Hjalmar Riiser-Larsen besøkte Helge hjemme på Kvile gård etter krigen, så de må ha hatt et godt forhold.

Mystery woman london cab

Helges flotte forlover avbildet, mest sannsynlig i en taxi i London. Hvem hun er har jeg ingen anelse om. Etter krigen spurte hun å få bli
med Helge til Norge, men av en eller annen grunn var ikke Helge interessert i dette. Er det noen som har tips om hvem dette er
så er jeg takknemlig for tilbakemelding.

 

 

OVER TIL CANADA - FLYVÅPENETS TRENINGSLEIR (FTL)

24 April - 21 Juni 1942

Helge blir nå sendt til Toronto i Canada for opplæring av norsk amerikanske rekrutter. Han kom et skritt nærmere drømmen sin om å bli flyver. Han kjedet seg i denne tjenesten, som overhode ikke var noe for en krigslysten mann. Han søkte seg på flyverskolen ved Little Norway og gleden var nok stor den dagen på vårparten 1942, da han mottok et brev med innkallelse til flyverutdanning på Little Norway.

Flyvåpenets Trenings Leir FTL Helge Mathisen
Kullbilde fra Flyvåpenets Trenings Leir i Toronto våren 1942. Som vi ser bak til venstre er bildet tatt i en flyhangar. Helge sitter som nummer tre fra venstre på nederste rad. S/L står for Second Lieutenant eller Fenrik på norskt.
Helge Mathisen

Identitetskortet som Helge fikk når han kom til FTL 25 April 1942

LITTLE NORWAY - INITIAL TRAINING SCHOOL (ITS)
22 Juni - 15 August 1942
I Juni 1942 melder han seg til tjeneste på Little Norway i Toronto og en hard utdannelse for å bli pilot starter.  Selve flyver utdannelsen eller Initial Training School (ITS) foregikk på Island Airport. Igjen slet nok Helge seg igjennom en tøff tid med bla. opptaksprøver i engelsk og matematikk. Ellers var det metrologi, navigasjon, våpenlære, morse, førstehjelp og flykjenning som sto på dagsordenen. Dette kurset foregikk på Little Norway.
 
 
MUSKOKA - ELEMENTARY FLYING TRAINING SCHOOL (EFTS)
15 August - 19 November 1942
På grunn av utvidelser i virksomheten ble det i Mai 1942 åpnet en ny skole på Muskoka, som skulle avlaste Little Norway. I August 1942, etter endt ITS kurs ble Helge oversendt til Muskoka. Nå var det Elementary Flying Training School (EFTS) som sto for tur. Under sitt opphold på Muskoka får Helge hilse på Kronprins Olav. Under selskapet på kvelden må de ha pratet en del sammen. Vil du vite hvorfor jeg tror det så må du bla deg frem til hjemkomstdager 21 Mai 1945.
 
 

Det er ikke mange bilder jeg har klart å oppdrive av Helge fra krigstiden, virker nesten som han "lurte" seg unna hver gang noen tok i et kamera. Jeg har sikkert sett igjennom tusenvis av bilder fra perioden, men ingen Helge.

 

Et av bildene jeg har fått tak i er bildet som ble tatt da han kom over til Little Norway i 1942.

Bildet er fra Spitfire Saga bind V, og er det eneste Cato Guhnfeldt har klart å oppdrive av han så langt.

 

FAIRCHILD CORNELL MKII
Hans første flytur i sin karriere som flyger var nok i en Fairchild Cornell MKII.

 

Helge Mathisen Cornell Litte Norway Muskoka

Helge gjør seg klar for en treningstur i Cornellen. Bildet er nok fra Muskoka. Jeg har fått bildet fargelagt og tar forbehold at fargene ikke er riktig.

Kull F6 Little Norway Helge Mathisen Andreas Hodnefjeld Morten Krog

I det jeg omtrent har gitt opp å finne flere bilder av Helge dukket dette bilde opp på siden til Norsk Flyshistorisk Facebook gruppe. Helge som nr. 2 fra venstre og Ole Georg Edsvik som nr 4. Bildet er tatt av Morten Krog, mest sannsynlig på Muskoka. Andreas Hodnefjeld har stått for skanningen og post på FB. Er sjelden det dukker opp fargebilder fra denne perioden. 

 

Cornell Little Norway

Corneller på trening i Kanada.

 

 

 

Veiersted Abrahamsen Frogner

Avisutklipp fra Helges fotoalbum. Fra venstre Veierstedt,

Abrahamsen og Frogner.

Lorentsen Little Norway

Lorentsen på photo shoot med Spirit of Little Norway II.

Jeg likte ikke jobben, den var dau, ville med i kampene igjen

 

Helge Mathisen - Om tiden i FTL

 

bottom of page