top of page

KILDER, AVISARTIKLER OG BØKER

Her har jeg samlet diverse artikler, linker og bøker hvor Helge er nevnt i en eller annen form. Noen av avisutklippene og bøkene finnes i digital form, enten hos utgiver eller på Nasjonal Biblioteket. Artikkelen fra Nordlands Fremtid 1965 har i mange år manglet en side og har for familien vært sentral i Helges historie. Guri og Sven brukte en dag hos Nordlandsposten for å lete igjennom alle avisene fra 1965 og de fant hele artikkelen til slutt, så nå er den komplett :-)

AVIS ARTIKLER

BØKER FRA NASJONAL BIBLIOTEKET

www.nb.no - sidene fungerer dårlig med IE og om du ikke får åpnet bruk Firefox eller Chrome.

"Gjennom ild og vann for frihet"

Carl Ludvig Larsen og Helge tok flyverudannelsen sammen på Little Norway i kull 6. Helge er bla. avbildet på side 81 i boken.

"Vi bombet Nazi Tyskland"

Kåre J. Stenwig og Helge var sammen på befaltskolen i Harstad og de rømte sammen fra Norge ombord i skøyta Rypa.

Helge er avbildet og nevnt flere plasser i boka, bla. på side 30, 33, 85-98 og 226

"Kan flyet komme.."

Oddmund Ljone skriver i denne boken om ambulanseflyvning i Norge. Helge er nevnt bla. på side 73, 74, 121 til 123. Sistnevnte er det er skrevet om et av hans ambulanse oppdrag med Norseman i dårlig vær fra Kirkenes til Tromsø.

OPERATION RECORD BOOKS (ORB)

Utførte oppdrag for de norske skvadronen utførte under andre verdenskrig er godt dokumentert i "Operation Record Books". Disse er digitalisert og kan lastes ned på NorgesLexi.

 

Operation Record Book for 331 skvadronen i perioden Jan 44 - Apr 45. Helge er første gang nevnt på side 29.

Individual Combat Records for 331 skvadronen. Helge er ikke nevnt i noen av disse.

IHer er en oversikt over de 83 oppdragene som han fløy mens han var i 331 skvadronen.
Disse er hentet ut i fra Operation Record Book.

SPITFIRE SAGA bøkene 1-5

Om du er interessert i norsk flyhistorie så er "Spitfire Saga" bindene til Cato Guhnfeldt pensum. Kan bestilles i bokhandelen eller hos Cato direkte på wingsas@online.no. Cato har fått tilsendt det vi har om Helge.

 

Helge er nevnt i bind 5 på side 139 (bilde), 141, 251 og 275.
Av en eller annen grunn er Helge lite fotografert både privat og i hans tjeneste. Vi får håpe at Cato finner flere bilder i sin saumfaring av Forsvarets arkiver og at det dukker flere bilder opp i bind 6.

MIN FARS KRIG 

Krigshistorie er så mye mer enn historier fra de allierte og vår egen kamp. En glimrende mulighet å lese hvordan det var å være jagerflyverpilot i Luftwaffe er å lese boken Min Fars Krig av Gorm Helge Grønli Rudschinat. Boken skildrer hans far Siegfried Rudschinat Napp tjeneste i Luftwaffe under krigen.

Boken kan bestilles hos Gorm på gormjarl@online.no

Siegfried Rudschinat Napp utenfor Lindesnes 1942

bottom of page