top of page
Helge Mathisen

BONDESØNNEN FRA

SIGERFJORD

For å få best mulig oversikt er det tatt utgangspunkt i årstallene for å summere Helges vei igjennom livet, og  for det meste fokusert på hans militære karriere som flyver.

 

Helge het egentlig Mathiassen til etternavn i sine yngre dager, men skiftet navn til Mathisen, da han syntes Mathiassen ble for tungvint å uttale samt skrive. Kanskje spesielt på engelsk. Han fikk tidlig kallenavnet "Mathis", noe som både min min far og jeg også blir kalt.

Fritidssysler i hans yngre dager var friidrett og skihopping. Han var rask til beins og på 60 meteren ble han klokket inn på 10,8 sekunder, med de dagers utstyr
. Han hadde ved flere anledninger tatt salto over gårdshesten selv på sine eldre dager.  I Canada deltok han i mange hopprenn og gjorde det bra.

Helge hadde nok litt ekstra "Mathiassen" i seg. Han var glad i fart og morro og tok bla. ikke nei for et nei i mange situasjoner i hans militære karrriere. Hans svigerinne Solveig Haugli var klar i sin tale da hun omtalte Helge. "Han var det jeg vil kalle et skikkelig mannfolk". Som leder var han markant, men også veldig populær blandt sine soldater.

 

Har var fargerik, godlynt, snill og glad i å skru. Oldemor Valborg sa alltid at er det noen som er flink å skru i familien så er det han Helge og hans nevø Kjell (min far). Han var frittalende og sa alltid sin mening uansett hvilken person og rang han snakket med. Flere i familien mener dette er en medårsak til at han ikke kom seg lengre en Major på karrierestigen.

​

Det er nå vi skulle ha hatt dagbøker, loggbøker, fotografier og fortellinger fra Helge, men dessverre så fortalte han lite om toktene sine. For oss så kan det kanskje høres uvirkelig ut å ikke fortelle om sine opplevelser, men om man setter seg i Helge "sine sko " så vil man nok forstå hvorfor. Disse gutta kunne sitte å drikke te på basen sin og i neste halv time kunne de bli skutt ned og drept over Frankrike. Presset de gikk igjennom må ha vært formidabel. Mange gode kamerater falt og det kunne like godt være en erfaren som en uerfaren pilot. 

De historiene som fortelles om her er alle fortalt av Helge i en eller annen form. Fjæra kan godt ha blitt høns underveis og jeg har prøvd så godt som mulig å sjekke dem på nettet og i ORB'ene. Men uansett så får man en pekepinne på hvordan en Spitfire pilot hadde det under andre verdenskrig, og ikke minst vi i familien vet mye mer om hans tjeneste i forsvaret enn at han kun fløy Spitfire og Norseman på Skattøra.

​

Helge fikk følgende militære ordener og medaljer:

  • Haakon VII, 70 års medalje

  • Krigsmedaljen

  • Croix de Guerre (Det Franske krigskors)

  • Deltagermedaljen

  • 1939-1945 Star og France-Germany Star

  • 1939-1945 Air Crew Europe Star

  • 1939-1945 Star "Victory medal"

  • 1939-1945 Defens Medal

Helges medaljer og utmerkelser. Fra venstre: Krigsmedaljen, Deltagermedaljer, Deltagermedaljen med rosett, Haakon VII, 70 års medalje, Croix de Guerre (Det Franske krigskors), 1939-1945 Star "Victory medal", 1939-1945 Star og France-Germany Star, 1939-1945 Air Crew Europe Star og  1939-1945 Defens Medal

    .. en ting er sikkert, jeg har ikke fÃ¥tt dem i kaffeslabelas


Helge om sine utmerkelser og medaljer til Nordlansposten

 

 

bottom of page